Nyheter om mänskliga rättigheter i Belarus

Demonstrationer i Minsk, Hrodna och Mahiljou

Oppositionsaktivister i en symbolisk begravning av ”parasitdekretet”.

På onsdagskvällen genomfördes protester mot dekret nummer 3 i flera av Belarus större städer.

I huvudstaden Minsk deltog enligt preliminära bedömningar tretusen människor i en protestmarsch mot det så kallade dekretet om parasiter. Samma slags protest ska ha lockat omkring tusen deltagare i Hrodna och tvåhundra i Mahiljou. Deltagarna krävde president Lukasjenkas avgång.

Belarusiska folkfrontens ledare Aljaksej Janukevitj stoppades tillsammans med en grupp journalister av trafikpolis innan de nått fram till Hrodna och hölls kvar. Långt över hundra aktivister har de senaste dagarna gripits i vad som förefaller vara preventivt syfte. Men liksom tidigare har protesterna engagerat många människor som annars inte är oppositionellt aktiva, och frånvaron av ledargestalter har inte hindrat dem från att genomföra aktionerna.

Särskilt synliga – och förmodligen bäst organiserade – har dock anarkisterna varit. I Minsk ställde sig andra protestdeltagare i en ring runt dessa så att polisen inte skulle kunna gripa dem.

Myndigheterna hade beviljat demonstrationstillstånd i MInsk men inte i de andra två städerna. Aktionerna kunde dock överallt genomföras som tänkt, även om rapporter om gripanden har börjat komma in efteråt. Belarus utrikesminister Uladzimir Makej hade i förväg uttryckt oro över att protesterna skulle sabotera det pågående tövädret med EU.

Dagens datum 15 mars är en traditionell protestdag för den belarusiska oppositionen, eftersom det var den dagen landets konstitution antogs 1994. Om tio dagar, 25 mars, infaller en annan traditionell protestdag till minne av den kortlivade självständiga republik som upprättades 1918. Då har nya demonstrationer mot dekret nummer 3 utlovats.

Källa: belaruspartisan.org


Nästa sida